A Rock and Roll zene tündöklésének története

Még a mai generáció is felismeri azokat a ritmusokat, amikre még a nagyapáik ropták annak idején a táncparketten. A Rock and Roll zene igazi áttörést jelentett a 40-es évek Amerikájában, ahonnan futótűzként hódította meg az egész világot, többek között az európai kontinenst is.

A Rock and Roll zene koronázatlan királya: Elvis Presley

Nem nevezhető teljesen egyedi zenei stílusnak, hiszen több műfaj keveredéséből alakult ki. Azonban mindenképp forradalmasította az addig ismert zenei világot a Rock and Roll zene. Sohasem hallott ritmusokat és új táncmozdulatok vezetett be. Az akkori fiatalság oda volt érte, azonban az idősebb generáció kevésbé volt elfogadó a Rock and Roll zenével kapcsolatban. Ez a kultikus zenei stílus a western swing, rockabilly és a rhythm and blues elemeiből tevődik össze. Úgy tartják, hogy az igazi áttörés 1956-ben következett be, amikor Bill Haley sikert sikerre halmozott a Rock Around The Clock című dalával. A Rock and Roll zene ismert előadói, mind a már említett stílusokkal kezdték. Little Richard szintén nagy névnek számít a Rock and Roll zene világában, ahol méltó helyet foglal el Chuck Berry mellett. A Rock and Roll zene koronázatlan királya, nem volt más, mint Elvis Presley, akit rengetegen próbálnak a mai napig utánozni több-kevesebb sikerrel.

Ahogy teltek múltak az évek, lassan kezdtek megjelenni az új előadók, új irányzatokkal. A Beatles a semmiből robbant be a Beat mozgalom idején a zene világába és gyorsan elfeledtette az emberekkel a Rock and Roll zenét. Ám ez egy olyan korszak volt, ami hatalmas hatással volt a ma ismert stílusokra. Ebből alakult ki, többek között a Hard Rock. Az 1980-as években felütötte a fejét egy izgalmas nosztalgiahullám, ami elérte hazánkat is. Ebben az időben vált ismerté A Rock and Roll zenével a Hungária, Komár László, Kovács Kati, Fenyő Miklós, illetve a Dolly Roll, amiknek néhány slágere még a mai házibulikon is elő szokott kerülni. Mondhatni, hogy örökzöldekké váltak, de nem csoda, mivel olyan korszakra emlékeztetnek, ami rengeteg kellemes emléket ébreszt még ma is sok emberben.

Print Friendly, PDF & Email