A torrentezés hatásai az együttesekre

A zene világában rengeteg olyan előadó létezik, aki valamilyen formában megváltoztatott egy-egy stílust, egy-egy irányzatot. Sok együttes szintén nagy hatást gyakorolt a kor generációjára. Még ma is sok olyan sláger van, ami valószínűleg sosem fog kikopni a köztudatból, éppen ezért hívják ezeket „örökzöldeknek“. Az együttesek néhány esetben beírták magukat a történelembe is, mint például a Beatles, de a Scorpions is feledhetetlen slágert alkotott a „Wind Of Change“ c. számukkal, amit a Berlini fal ledöntése alkalmából írtak.

Miként érinti az együtteseket a kalózkodás?

A mai együttesek nincsenek könnyű helyzetben és ez az internetes kalózkodásnak tudható be. Régen nem volt ilyen probléma, hiszen a lemezeladások kiváló bevételi forrásnak számítottak. Manapság pedig, ha szeretnénk meghallgatni a kedvencünk legújabb albumát, akkor letöltjük torrentről. Azonban abba sokan nem gondolnak bele, hogy ezzel mennyire károsítják a kedvenc együtteseik bevételét. Manapság már odáig fajult a helyzet, hogy sok együttes csak a turnézásból tartja fent magát. A lemezeladások már nem mutatnak reális képet, hiszen lehet, hogy sokan kedvelik az adott zenekar zenéit, mégsem vásárolják meg a lemezeiket, hiszen illegálisan letölteni sokkal könnyebb és olcsóbb.  Ez ellen mindezidáig még nem született hatékony megoldás. Azonban megjelentek az olyan online platformok, mint a YouTube, iTunes, Spotify, vagy a Play Music.

Ezek az online zeneszolgáltatók elérhetővé tesznek több millió zeneszámot havi előfizetés ellenében. Ezzel az összeggel természetesen az együttesek is támogatva vannak. A YouTube-ra már csak hivatalos videoklipek kerülhetnek fel. Minden más forrásból származó tartalom törlésre kerül. Azonban még így sem él mindenki ezekkel a lehetőségekkel, bár a statisztikák javulni látszanak. Ez annak is köszönhető, hogy elterjedtek az okostelefonok és az előfizetések havidíja rendkívül alacsonynak számít. Mondhatni, hogy már-már kényelmesebb e módon hallgatni az kedvenc együtteseink számait, mintha minden alkalommal a telefonra másolgatnánk a számítógépről a lejátszási listákat.