A zene fajták megdöbbentő kialakulása

Zene nélkül teljesen más lenne a világ, mint ahogyan most ismerjük és látjuk magunk körül. Elég csak arra az időre gondolnunk, amikor még alig léteztek zene fajták. Volt egy jól ismert irányzat és szinte csak azt hallgatta mindenki. Az összejöveteleken ugyanazok a dalok mentek ugyanazoktól az előadóktól és mindenki ugyanazt a táncot járta.

Nagyon változatosak a zene fajták

Viszont ahogy fejlődött a technológia, ahogy évről évre kezdett kialakulni többféle világszemlélet és életstílus, úgy a zene fajtákból is egyre több lett és szép lassan eljutottunk odáig, ahol ma tartunk. Még manapság is jelennek meg évről-évre újabbnál-újabb irányzatok. Az ember már lassan nem is tudja követni a zene fajták széles skáláját. A többféle kategóriának rengeteg alfaja létezik, amik még inkább kiszélesítik ezt a skálát. Nem kell túl messzire visszautaznunk az időben, hogy lássuk hogyan alakultak ki a zenei stílusok. Az 1900-as évek elejétől a könnyűzene rengeteg átalakuláson ment keresztül. Megannyi előadó van, akinek a számai még ma is népszerűen és sokaknak okoz nosztalgikus élményt. A ragtime-al léptük át a 1900-as évek küszöbét, amit folytatott a ma is népszerű és sokak által kedvelt blues, majd kezdetét vette a dzsessz korszak.

Ebből szép lassan kialakult az R&B-nek az első változata, aminek az stílusjegyeit felfedezhetjük sok mai sztár dalaiban is. Innen már csak egy karnyújtásnyira volt a zene fajták egyik legmeghatározóbb ciklusa, ami a pop-rockra irányult. Hatalmas, örökzöld slágerek születtek akkoriban, amiket a mai generáció is ismer, kedvel. A reggae egyet jelentett a hippi mozgalommal, a szabadságérzettel és a függetlenséggel. Az egyik fő képviselője a híres reggea énekes Bob Marley volt. A rap és a hip-hop manapság is menő stílusok, pedig az első számok az 1970-es években születtek. Utána következett a technológia és a számítógépek ismételt térhődítása, amiből kialakult az electro és a további zene fajták. Az internetes szolgáltatásoknak hála, egy érintéssel válogathatunk gond nélkül a különféle zene fajták között, attól függően, hogy éppen milyen a hangulatunk.

Print Friendly, PDF & Email