A fatüzelésű bojler három fő változata

Általában faluhelyen nevezhetőek elterjedtnek azok a bojlerek, amelyek a fa égetésével melegítik fel a vizet, legtöbb esetben, ha korszerű a szerkezet, a megadott hőmérsékletre. A fatüzelésű bojler azért is sokak választása, mert egyszerű használni, gazdaságos, mert sok helyen a fa olcsón beszerezhető, megbízható, mivel nehezen megy tönkre, és végezetül maga a berendezés sem kerül sokba, ha az ember például egy webshopban veszi meg a szerkezetet.

A fatüzelésű bojler tehát számos előnnyel rendelkezik. Ott, ahol az elektromos áram használatának csökkentése a cél, semmiképp sem jöhet szóba a villanybojler. Ekkor más megoldással kell előállítani a meleg vizet. Természetesen, sokan választják, főleg a szakemberek tanácsát követve, a fatüzelésű bojler modellt. Ezek sokkal jobbal teljesítenek és strapabíróbbak is, mint a vízteres kandallók, a víztérrel rendelkező kályhák vagy épp gázkazánok.

A fatüzelésű bojler három fő típusa nevezhető népszerűnek, nemcsak hazánkban, hanem számos más országban is. Létezik az úgynevezett nyomás nélküli, ahol a meleg víz a bojlernél egy ponton vehető le, és ennek az elvezetésére nincs lehetőség. Van a nyomás alatti, ahol a tartály szigetelt, így sokáig tartja a meleget. A harmadik fatüzelésű bojler pedig a saját építésű.

Ez az adottságokat tekintve leginkább az utóbbihoz hasonlítható. A költségeket, kiadást illetően azonban jóval olcsóbb megoldás. Aki nem rendelkezik kellő tapasztalattal és szakértelemmel, nem dönthet a harmadik mellett, hiszen annak a megépítése komplexnek bizonyulhat egy laikus számára. Szerencsére, az első két fatüzelésű bojler megvehető az internetes boltokban vagy a szaküzletekben.

Print Friendly, PDF & Email