Vajon a fehérarany nyaklánc értékesebb?

Minden érában jellemzőek voltak az ékszerek. Természetesen a korszakokban eltérő díszítési eljárásokat és anyagokat használtak. Érdekes, hogy a régen alkalmazott, ásatások során talált motívumokat még manapság is használják. A fehérarany nyaklánc színe fehér, ami az arany ötvözéséből adódik.

Sokan összetévesztik és egybesorolják az ezüsttel vagy a platinával a fehéraranyt, azonban ezek teljesen eltérő nemesfémek. Gondolta volna, hogy a tiszta arany a puhasága miatt alkalmatlan az ékszerek készítéséhez? Éppen ezért ötvözik különböző fémekkel (nikkel, ezüst, palládium), így egy könnyen formálható anyagot kapnak. A szakemberek manapság már a nikkelt el szokták hagyni, mert sok embernél allergiát váltott ki.

A fehérarany nyaklánc tisztaságát is karátban adják meg, csakúgy mint a sárgának, de csakis az ötvözők és a színarany arányában. Minél magasabb a fehérarany nyaklánc karátszáma, annál magasabb a színarany tartalma. A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy miként számolják ki egy nemesfémből készült csecsebecse értékét. Azonban ez roppant egyszerű. Minél nagyobb a karátszám, annál drágább az adott ékszer.

A fehérarany eredeti színe sárgás-fehér, pezsgő árnyalat, ezért ródiummal vonják be, ezáltal az élettartamát is növelik. Természetesen az értékén kívül fontosabb, hogy milyen jelentéssel bír. A férfiak előszeretettel ajándékozzák meg a szívük hölgyét nyakláncokkal, fülbevalókkal, gyűrűkkel és karkötőkkel. Ezek mindig az adott pillanatra emlékeztetik majd a nőket. A fehérarany nyaklánc egy fontosabb társasági eseményre is kiváló választás, mivel egyszerű, de mégis elegáns.

Print Friendly, PDF & Email