FI-relé bekötése az élet megóvásáért

FI-relé bekötése

Az áram egyáltalán nem játék! Ez talán az első, amit kisgyermekként megpróbál a gondos szülő tudatosítani és minden oka meg is van rá. A villanyáram egy áldás, azonban nagy pusztításra képes, ha nem tartjuk kordában. Erre rengeteg módszer született, egyik ilyen a FI-relé bekötése is. Nem túlbonyolított, mégis nagyon fontos munkafolyamatról van szó. A FI-relé bekötése előtt azonban ismerkedjünk meg magával az eszközzel egy picit!

A másik név, ami ezzel kapcsolatban elterjedt, jóval többet elárul: hívják ugyanis életvédelmi relének is. Ez egy elektromos felügyeleti eszköz, ami lekapcsolja a hálózatot, amennyiben szivárgó áramot észlel. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha véletlenül megérintjük a hálózat feszültség alatt álló részeit. A készülék a tényleges áramütés kialakulása előtt lekapcsol. A FI-relé bekötése újépítésű házakban, lakótömbökben törvénnyel szabályozott kötelezettség, de régebbi házakban nem egyértelmű a jelenléte. Mivel rendkívül hasznos, felújításkor, netán hálózatbővítéskor vagy a villanyóra cseréjekor érdemes lehet a FI-relé bekötésére is gondolni. Alkalmazása egyáltalán nem esetleges.

Már az építkezés alkalmával, amikor kialakítjuk az ideiglenes áramvezetési helyet, találkozhatunk ezzel az áramvédő kapcsolóval, mégpedig a mai szabványok szerint maximum 30 mA lehet. Következő alkalom, amikor a FI-relé bekötése aktuálissá válik, az a lakás, családi ház villamos elosztó berendezése. Bizonyos esetekben kötelező is, mint mondjuk a kültéri és a fürdőszobai dugaljak áramkörébe, de egyébként is erősen ajánlott ennek a felettébb hasznos eszköznek az alkalmazása.