A 15 napos időjárás előrejelzés igencsak megbízható

15 napos időjárás előrejelzés

A modern technológiának köszönhetően, ma már lehetőség van arra, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon a várható éghajlati viszonyok felől. A 15 napos időjárás előrejelzés olyan diagram, ami szimbólumokkal mutatja a legalacsonyabb, valamint a legmagasabb hőmérséklet és csapadékmennyiség valószínűségét. Az eltérések a grafikonon belül színezettek.

Tudni kell azt, hogy minél erősebbek a hullámvölgyek, annál bizonytalanabb lesz az eredmény. A vastag vonal mutatja a legvalószínűbb történéseket. Továbbá fontos megemlíteni, hogy T betűvel van jelölve a csapadék változása. A 15 napos időjárás előrejelzés kiszámolhatóságának pontosabb becslése érdekében, több változó startparaméterrel rendelkező modulfuttatást végeznek.

Középtávú kimutatásnak nevezik ezeket a numerikus modelleket. Összegyűjtik a Föld légkörének pillanatnyi helyzetéről az adatokat. Ez jelenti az adott modell kiindulási alapját. Ezt követően beprogramozzák az ismert fizikai törvényszerűségeket, majd modellezik azt, hogy az állapot miképpen módosul ennek függvényében. Ez a módszer igen pontosan jelzi az előre várható éghajlatváltozást, vagyis a hőmérséklet ingadozását és a csapadék mennyiségét.

A 15 napos időjárás előrejelzés esetenként túlbecsüli az értékeket, ezért az oldal értelmezésekor ezt érdemes figyelembe venni. A veszélyeket rejtő jelenségekre is felhívja a figyelmet. Ilyen például, ha vihar vagy nagyobb havazás közeledik. A 15 napos időjárás előrejelzés nemcsak megyékre, hanem városokra vonatkozóan is készül, a pontosabb meghatározás érdekében.