A külföldi filmzenék feledhetetlen dallamai

Rengeteg olyan dallam van, ami feledhetetlenné tett, egy-egy filmalkotást. Amikor felcsendülnek ezek a külföldi filmzenék, egyből tudjuk, hogy melyik alkotásról van szó. A főhős neve és a film címe hallatán egyből eszünkbe jutnak az ikonikus dallamok. Jean-Paul Belmondo alakítása A profi című francia krimiben mindenkinek elnyerte a tetszését, azonban manapság még most is sokszor hallani a film zenéjét.

Sokak által ismert külföldi filmzenék

Sokan imádják Ennio Morricone feledhetetlen alkotását, aminek a drámaisága utánozhatatlan hangulattal van átitatva. Kétségtelen, hogy ő volt az huszadik század egyik legnagyobbja, hogyha külföldi filmzenékről van szó. Számos díjat tudhat magáénak, hiszen olyan filmeket tett feledhetetlenné zenéivel, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, vagy A Jó, a Rossz és a Csúf. Megeshet, hogy ezek a címek sokaknak nem mondanak semmit, ám amikor meghallják ezeket a külföldi filmzenéket, akkor egyből felkapják a fejüket. A másik nagy név, nem más mint Hans Zimmer, aki a nagy áttörést 1988-ban érte el, amikor megkomponálta az Esőember dallamait. Ezután többen is felfigyeltek a tehetségére és egyenes út vezetett a siker felé. Olyan sikerfilmekhez komponált zenei műveket, mint A Sólyom végveszélyben, A szikla, A Gladiátor, illetve A Karib-tenger kalózai több részéhez is. Azon zeneszerzők közé tartozik, aki 1995-ben Oscar díjat kapott a Legjobb filmzene kategóriában.

A külföldi filmzenék egyik legnépszerűbb darabja a Star Wars, amit John Williams szerzett. A külföldi filmzenék terén neki is sikerült számos feledhetetlen darabot alkotnia. Hallgatásuk közben feláll az ember hátán a szőr az epikus hangzásnak köszönhetően. Az Indiana Jones és a Jurassic Park sikeréhez sokat hozzátettek az alkotásai, de a Schindler listája feledhetetlenül drámai dallama még sokak fülében ma is ott cseng. Aki meghallja külföldi filmzenék közül tőle A cápa zenéjét, azt biztosan elfogja a borzongás, ami szintén John Williamsnek köszönhető. A külföldi filmzenék között ezeken kívül számos feledhetetlen klasszikust találhatunk.