Gin készítés hideg áztatással

gin

Itt aztán van miből szemezgetni. Sokan vagyunk, akik kóstoltunk már valamilyen gin márkát, de azt csak kevesen tudják, hogy mennyire sokszínű ez az ital. Az alapja a boróka és a másik fontos összetevő a koriander. E két fő összetevőn kívül, túlzás nélkül szinte bármilyen fűszer- vagy gyógynövénnyel ízesíthető.

De az sem ritka, hogy valamilyen zöldség és gyümölcs is szerepel az alapanyagok között. Alapvetőleg a citrusfélék nagyon jól harmonizálnak a gin jellegzetes ízvilágával, ezért ezeket is előszeretettel alkalmazzák. Ha már a különlegességeknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni néhány egészen elképesztő megvalósítást, ami minden bizonnyal felkelti majd az érdeklődést a gin irányába. A Hendricks egy közismert márka, de azt már nem mindenki tudja, hogy uborkát és bolgár rózsát is tartalmaz.

A Da Mihle Seaweed Gin nevéből következtethetünk arra, hogy ebben bizony valóban van tengeri hínár. Egy igazán extrém japán márka a Ki No Bi Gin, amiben megtalálható a yuzu, hinoki, bambusz levél, zöld sansho és gyokuro tea. Nem kell kellemetlenül éreznie magát annak, aki nem tudja, hogy mik ezek. Akadnak olyan változatok, amik annyira túl lettek ízesítve, hogy alig állapítható meg, hogy gin-el van dolgunk. Ilyen például a kókuszos Hoxton Gin vagy a vaníliás American Few Gin. Ezzel a sokszínűséggel nem sok szeszesital tudja felvenni a versenyt.

Döntő többségükben desztillálással készülnek, de a hideg áztatás (cold compound) is bevett módszernek számít. Ez utóbbit otthon is kipróbálhatjuk. Nem kell hozzá más, mint finomszesz, egy kevés boróka és ízlés szerinti fűszerek. Ezeket egy lezárt befőttesüvegben hígított szeszben áztatjuk néhány órán vagy napon át és máris kész a házi készítésű gin.