Igényeseknek ajánlott a brandy

brandy

A borpárlat egyfajta égetett szesz, ami szőlőmustból készül, erjesztett bor lepárlásával. Általában 36-60% alkoholtartalommal hozzák létre és ez a csodás itóka a brandy. Általában étkezés után fogyasztják, mivel emésztést segítő hatása van. A legkorábbi égetett szesz a borpárlat volt, a 12-ik században, Itáliában jegyezték fel elsőként.

A 14-ik században, Európában, miután az orvosok a fekete halál ellen is előszeretettel használták ezt, annyira elterjedt, hogy már élvezeti cikk lett és akkor még sörből is készítettek ilyet. Manapság már sok brandy fajta létezik, több ország is alkotott ilyen párlatot, mindegyik egyedire lett készítve. Ez a nedű érlelés nélkül nagyon ritkán kerül forgalomba, inkább más italok alapja.

Erre a műveletre különböző módszerek vannak. Létezik a hordós, ami tölgyfahordóban történik, aztán van a Solera eljárás, ahol egymás után különböző hordókban állítják elő és van még az ágyas borpárlat, ahol szőlőágyon érlelik. A kulturált brandy fogyasztás tökéletes tevékenység lehet családi, baráti összejövetelek alkalmával.