Ikonikus látnivaló a dégi Festetics kastély

dégi Festetics kastély

Ha van valami, ami Magyarországot jellemzi, az a gazdag történelme. Az ország több mint 2000 palotájáról, templomáról és váráról ismert, amelyek mind a múltjáról tanúskodnak. A Budapesttől 1 órányi autóútra található dégi Festetics kastély Magyarország egyik első neoklasszicista kastélya, ami mintául szolgált a későbbi Nemzeti Múzeumnak és számos más magyarországi épületnek.

Parkja, az ország legnagyobb angol kertje akkora, mint a New York-i Central Park. A park évszázados fákkal és növényritkaságokkal büszkélkedhet, ráadásul kedvelt forgatási helyszín. A híres magyar nemesi család a XVIII. században a Dunántúl egyik legnagyobb földbirtokosai voltak, 1810 és 1815 között építtették a dégi Festetics kastélyt, ami tökéletes kirándulási célpont.

Családi nyaralás ötletek télen és nyáron

Akár a varázslatos budapesti karácsonyi vásárokat, akár a balatoni nyári strandokat, akár a romantikus északi régiókban tavasszal és ősszel tett történelmi kirándulásokat keresi, Magyarország változatos és csodálatos hely, ahol minden igényre van kikapcsolódási lehetőség. Családi nyaralás ötletek évszaktól és régiótól független elérhetőek.

A fagyos téli hőmérséklet például nagy esélyt jelent a havazásra: ez pedig jót tesz a híresen szép budapesti karácsonyi vásároknak. Mindezek mellett, Magyarországon 15 síközpont található, amelyek közül több Budapesttől csupán 1 órán belüli távolságra helyezkedik el. Nyáron a családi nyaralás ötleteknek az olyan helyszínek kedveznek, mint Siófok, Tihany, Eger vagy a Velencei-tó, ahol a legkisebbek és a legnagyobbak is kikapcsolódhatnak.

Kalandra hívnak Fejér megye kastélyai

A Közép-Dunántúl régió nemcsak a tehetős látogatóknak, hanem a felfedezőknek is számos látnivalót kínál. Itt élvezhetik a természet közelségét és a helyszínen megismerhetik mindazokat a szép és történelmi dolgokat, amelyekről eddig csak könyvekben olvastak. Fejér megye kastély és múzeum terén is elkényezteti a turistákat. Jó példa erre a Pollack Mihály által tervezett Festetics kastély Dégen.

A felújított történelmi épület és az angolpark nemcsak a kikapcsolódni vágyóknak, hanem a különleges helyszínt keresőknek is ajánlott. A Fejér megye kastélyai között előkelő helyet foglaló épület földszintjén a látogatók megismerkedhetnek a Festetics család mindennapjaival és történelmi szerepével. A parkot csak csoportok látogathatják a helyszínen vagy előzetes bejelentkezés alapján.

Konfliktust mutat be a Szerelemszobor

Az Alexander Milov ukrán művész által készített mű két drótvázas felnőttet ábrázol egy vita után, akik külön, egymásnak háttal ülnek. Közöttük két gyermek áll, akik próbálják elérni egymást. A Szerelemszobor belső tisztaságunk és őszinteségünk szimbóluma, ami a különbözőségektől függetlenül összeköt bennünket. A művész a szobrot kortárs társadalmunk mintájára készítette, ami ketrecet hozott létre a belső énünknek.

Értékrendünk ketrece korlátozza az életünket és terheli az elménket. Ahogy sötétedik és leszáll az éj, a gyermekek ragyogni kezdenek. Ez a ragyogás a tisztaság és az őszinteség szimbóluma, ami összehozza az embereket és esélyt ad a kibékülésre. A Szerelemszobor a váli szőlőskertek között található a dombon, ahonnan páratlan kilátás tárul a látogató elé a környékre.