Melyek az ideális akváriumi halak kezdőknek?

akváriumi halak kezdőknek

Az akvarisztika egy nagyon közkedvelt hobbi, amit rengetegen űznek. Sokkal másabb ez, mint a hagyományos kisállátartás, hiszen az akvárium esetében egy komplex vízi életközösség kerül az otthonunkba.

Amikor megtörtént az elhatározás a vízi élőlények tartása tekintetében, akkor már csak annyi kérdés marad hátra, hogy melyek azok az akváriumi halak kezdőknek, amelyek jól bírják a gyűrődést? Fontos, hogy nem szabad elkapkodni a választást és mindenképpen szem előtt kell tartani néhány alapvető feltételt, amelyek elhagyásával gyorsan kellemetlen tapasztalatokat gyűjthetünk.

Közkedvelt és igénytelen akváriumi halak kezdőknek

Egy kereskedésben gyorsan elragadhatnak bennünket a színek, formák és méretek, de ezek azok, amiket mellőznünk kell! A diszkoszok, vitorlások, gurámik, sügérek nem tartoznak a tipikus akváriumi halak kezdőknek kategóriába. Józanul kell gondolkodni! A nagyobb hal nagyobb életteret követel magának. Minél kisebb, annál jobban érzi magát egy tágasabb medencében a néhány centiméteres halaknak az 50-100 liter már ideális térfogat.

Kezdőként érdemes „strapabíró” halak mellett dönteni, így könnyebben lehet sikerélményt gyűjteni. A megfelelő társítás sem elhanyagolható. Ha már akváriumi halak kezdőknek, akkor a guppik, plattik, szifók a színvilágukkal elkápráztatnak mindenkit és viszonylag barátságos társulások.

Egymással is jól vannak. A páncélosharcsák a fenéken bandázva ügyesen eltakarítanak minden lehulló törmeléket. 1-2 kicsit nagyobbra növő algaevő harcsa (Ancistrus) szintén előnyös társa a többieknek, hiszen az akvárium falára tapadva lelkiismeretesen tüntetik el az algatelepeket. Tehát, ha akváriumi halak kezdőknek, akkor ezek mellett érdemes döntenünk!