Mesealkotó sztorikocka a gyerekeknek

Amikor mesélésről van szó, akkor még a felnőttek is néha nehézségbe ütköznek a történetek kitalálásával és összefűzésével. A sztorikocka olyan egyszerű elemeket tartalmazó kockákból áll, amelyek a legtöbb embernek könnyen értelmezhetőek és összekapcsolhatóak. Ezekből az egyszerű elemekből, amelyek tárgyakat jelenítenek meg vagy cselekvéseket, kikerekedik egy egészen újszerű és izgalmas történet. A feladat csupán annyi, hogy 9 kockával gurítani kell és azokból a képekből kell egy mesét összefűzni, amelyek a kocka felső lapján láthatóak.

Nincsen megkötés abban, hogy milyen sorrendben kell összerakni ezeket a képeket, illetve abban sem, hogy milyen hosszú legyen az a történeti szakasz, ami az egyik elemet összeköti a másikkal. Tulajdonképpen, ha a sztorikocka képeit hosszabb és érdekes meserész köti össze, akkor az még inkább kidomborítja a játék lényegét. Ugyanis ebben a játékban nem az a fontos, hogy minél hamarabb túlessen egy játékos a körön, hanem az, hogy gondolkodtasson és érthető megfogalmazásra bírjon. Sok olyan csöppség van, akinek a kedvence a sztorikocka, amivel naponta többször is a szülei elé áll, kérve, hogy meséljenek neki.

Ezt egyesek nem gondolják célravezetőnek, azonban a gyerek abból is rengeteget tanul, amit hall. Hogyan is tudna ő egy-két éven belül a sztorikocka segítségével értelmes történetet összefűzni, ha még sohasem hallott olyat? Ebben hatalmas szerepe van a felnőtteknek és a példamutatásuknak. A mesék hallgatása után, garantáltan meg akarja majd próbálni a saját történetét megalkotni, ami először rövid és esetlen, de idővel egyre izgalmasabb, szerteágazóbb és meghökkentőbb lesz, hála a sztorikockának.