A népzene gyerekeknek több okból is fontos lehet

A zene azon tényezők egyike, amelynek kapcsán minden embernek van viszonyulási pontja, véleménye. A népzene gyerekeknek történő tanítására már a bölcső mellett sor kerül, sőt, mi több, az áldott állapotban lévő, leendő édesanya napközbeni dúdolásai pozitív hatással lehetnek a fejlődő magzatra. A zene ezerarcúságáról a szakirodalom bőséges, hiszen benne rejlik valamiféle szavakba nehezen önthető mélység misztikuma, amely láthatatlan fonalával magához simogatja az egyének dallamokra, ritmusokra, hanglejtésekre érzékeny „radarjait”.

Népzene gyerekeknek és csodálatos hatása

A népzene gyerekeknek hasznos, hiszen már az első évekbeni tanítás-nevelés során látható, hogy hallására az esetek nagytöbbségében könnyed, azonnali reakciók lépnek színre érdeklődés, kíváncsiság, tettrekészség formájában a gyerek részéről. Szirmai Imre neurológiai professzor beszél a zene-idegrendszer összefüggéséről, a zenei talentumról, arról, hogy az emberi önkifejezés egyik kiváló módszere, ugyanakkor a legmagasabb formák egyike. A népzene gyerekeknek gyógyító hatással is bírhat, mely összefonódik a meseterápiával, mint művészetterápiás módszerrel, a lélekre gyakorolt hatásával, ezért szülőként, ne feledkezzünk meg az esti népmeseolvasások álomba ringató, életre szóló emlékeket és értékes útravalókat kínáló atmoszféráját a lehető leggyakrabban előidézni.

Ez a nagyszerű szülő-gyermek közötti kapcsolat megerősítésére alkalmas, meseolvasással megfűszerezett, együttlét fokozható egy népzene gyerekeknek lemezválogatás közös meghallgatásával egyaránt. Bizonyára hallott már a Masaru Emoto-féle vízkísérletekről, amelynek során a víz különféleképpen viselkedett, ha Beethoven-szimfónia-, megint másként, ha heavy metal hangzott el a közelében. Hintalan László zenepedagógus egy előadás keretében, pedig nem kevesebbről beszél, mint a teremtő zenei arcáról. A népzene gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt hasznos, hiszen a zene azon csodaszámba menő magasművészetek egyik nemes és jeles képviselője, amely flexibilis, nem személyválogató. Jelen van az emberi élet sorsfordulóinál, érzelemfokozó, vagy bánat-csillapító hatása egyaránt gyümölcsöztethető.