A vegetáriánus étrend előnyei

Manapság már egyre többen döntenek úgy, hogy teljes mértékben búcsút intenek a húsfogyasztásnak. A vegetáriánus életvitel mára már igen elterjedtnek bizonyul, és nem csak Nyugaton vagy épp Ázsiában, ahol például bizonyos vallások megkövetelik a vega életmódot, hanem hazánkban is. A vegetáriánus étrend rengeteg előnyt tartogat a fogyasztó számra. Az egyik legfontosabb pozitívumnak mindenképp az egészség megőrzése nevezhető.

Az az étrend, amelyik magába foglalja a gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és tejtermékeket, kiiktatva természetesen a húst, mindenképp rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és zsírsavakat biztosít az emberi szervezet számára. Ezekre mindenképp szükség van a gyermekek fejlődéséhez, a terhesség és szoptatás alatt.

Kutatások igazolják, hogy az efféle vegetáriánus táplálkozási szokás elősegíti a nyugodtságot, kiegyensúlyozottabb magatartást. Legfontosabb előnyének mégis az bizonyul, hogy meghosszabbítja az ember életét. Az előnyöket tekintve említést érdemel a táplálkozástanilag megfelelő kvalitás is. A dietetikus szakemberek által előírt optimális energia-összetétel szerint az ember étrendjének 32%-nál kevesebb zsiradékot, 11% körüli fehérjét és minimum 58%-nyi szénhidrátot tanácsos tartalmaznia. A húsevőkkel szemben egy vegetáriánus ember ezt sokkal könnyebben elérheti a zöldségekre, gyümölcsökre és tejtermékekre összpontosított étrenddel. A húst fogyasztók esetében a fent említett arányok abszolút nem egészséges keretek között mozognak, hiszen náluk az energia-bevitel 40%-át zsiradék, 16%-át fehérje és 43%-át pedig szénhidrát teszi ki.