Mitől más a Guinness sör?

Guinness sör

A Guinness sör az egyik legismertebb ital a világon, azonban sokan nem tudják azt, hogy miben különbözik a hagyományos barna társaitól. A legszembetűnőbb sajátossága a sötét, majdnem fekete színe, ami valójában mély rubinvörös, ha fény alá tartják. A Guinness sör árnyalata páratlan, ami a pörkölt árpának köszönhető, amit kávészerűre sütnek. Ez a folyamat adja meg a karakteres, enyhén égett aromáját. Míg a legtöbb világos típus komlós, fanyar és szénsavas, addig a szóban forgó nedű visszafogottan keserű, sima, valamint krémes.

A fő ízjegyei a pörkölt kávé, az étcsokoládé és az enyhe karamell. Ennek oka nemcsak az összetevőkben, hanem a szervírozás módjában is rejlik. Az egyik legismertebb változata a Draught, ami nitrogénnel is dúsított. Teljesen más szénszerkezetet eredményez, mint a hagyományos szénsavas italok. A nitrogén apró buborékokat képez, amik selymes, bársonyos textúrát hoznak létre és vastag, tartós habot adnak a korsó tetejére.

Az írek komolyan veszik a szervírozást, aminek során először megtöltik a pintes poharat, körülbelül háromnegyedig, majd várnak míg a Guinness sör leülepszik, vagyis a buborékok leszállnak, a hab pedig felemelkedik. Ezután jön a teljes kitöltés, ami tökéletes habréteget eredményez. Az egész folyamat körülbelül 2 percet vesz igénybe, amit a fogyasztók szívesen kivárnak az élmény érdekében.

A Guinness sör beivódott a gasztronómiába

Sokan csak a klasszikus változatot ismerik, viszont tudni kell, hogy a márka felhozatala jóval gazdagabb. A gyártó újabban a kézműves változatok irányába is nyitott, így több Guinness sör jelent meg limitált kiadásban. Kisebb tételben készülnek és változó ízeket kínálnak.

Az ital nemcsak önmagában fogyasztható, hanem kiválóan párosítható ételekkel. Kifejezetten jól illik marhahúshoz, pörkölthöz, grillezett ételekhez és meglepően jó kontrasztot ad az édes fogásokkal is, például csokoládétortával vagy karamellás pudinggal. Az intenzív pörkölt jegyek kiemelik az étel ízét, ugyanakkor nem nyomják el azt. A fogyasztási hőmérsékletét illetően azt kell tudni, hogy nem jéghidegen ajánlott inni. Az ideális hőfok körülbelül 6-8 C fok, így érvényesülnek igazán az ízek.

A klasszikus pintes pohár, amiben felszolgálják, úgy lett tervezve, hogy segítse a hab megtartását és az aromák felszabadulását. Nagyon sokan úgy vélekednek, hogy a nedű íze egészen más Írországban. Ez valóban igaz, hiszen a friss csapolás, a megfelelő szervírozás és az atmoszféra összeadódva teszi teljessé az élményt. Bárhol is fogyasztják, a Guinness sör mindig egyfajta rituálét idéz, hiszen az íze és a különleges habzása semmihez sem fogható.

A Peroni sör születése

Elsősorban azt kell tudni, hogy Olaszország egyik legismertebb nedűje, ami az elegancia, a frissesség és a mediterrán életérzés nagykövetévé vált világszerte. A márkát 1846-ban alapították Vigevanoban, majd később Rómában nyitottak új főzdét, ahol az üzlet igazán felfutott. Nagyszerű döntés a meleg nyári napokon, azonban télen is előszeretettel fogyasztják, hiszen a baráti összejövetelek a hűvös idő miatt sem maradnak el.

Az egyik legismertebb változata a Nastro Azzurro, ami olaszul kék szalagot jelent. Ez a név egy híres olasz óceánjáró hajó győzelmére utal. Elegáns, stílusos, mégis egyszerű pont, mint egy jól szabott olasz zakó vagy frissítő citromos fagylalt. A Peroni sör íze könnyű, szolidan malátás, enyhén kesernyés és frissítő. Nem túl komlós vagy édes, éppen csak annyira karakteres, hogy ne legyen unalmas.

Aki nem szereti a nehéz italokat, annak mindenképpen ideális választás lesz. Az alkoholtartalma általában 5,1 %, ami a legtöbb európai változattal tökéletesen megegyezik. Egyik érdekessége, hogy nem akármilyen kukoricát használnak az előállításához. A Peroni sör egy különleges olasz kukoricából készül, aminek eredményeképpen a nedű kissé édeskés és krémesebb jellegű.

A Peroni sör Olaszország büszkesége

Az ital rajongói szerint, hidegen 4-6 C fok körül szervírozva a legfinomabb, jéghideg, átlátszó üvegpohárban, amiben lehet látni a színét és a buborékokat. Remekül párosítható különböző fogásokkal. Mivel olasz nedű, ezért nem meglepő, hogy kiválóan illik pizzához, tésztákhoz, friss salátákhoz és tenger gyümölcseihez. Igazából szinte bármihez passzol, ami nem túl nehéz étel. Manapság már elérhető alkoholmentes változatban is azoknak, akik nem akarnak vagy nem tudnak alkoholt inni, de szeretik az ízét.

A világ számos országában prémium italként pozícionálják, főleg éttermekben, bárokban és divatosabb helyeken. A Peroni sör a lager típusok közé sorolható. Ez azt jelenti, hogy világos színű és alacsony erjesztésű, tehát a célja, hogy könnyen iható legyen. Hasonló kategóriába tartozik a Heineken, a Stella Artois vagy a Calsberg is, de a márkának sikerült kiemelkedni ebből a mezőnyből, az olasz stílusával és finom, elegáns ízvilágával. Bár nem kézműves nedű, mégis van benne valami különleges.

Az alapanyagokra nagy hangsúlyt fektetnek, főként a már említett kukoricára, amit Olaszországban, helyi gazdáktól szereznek be. A Peroni sör célja, hogy minden helyzetben kellemes, harmonikus élményt adjon.