A karikagyűrű történelmi megvilágítása

karikagyűrű

A szerelem szimbóluma, ez nem vitás. De vajon mióta hordjuk és ki volt az első nép, aki szokásba hozta a karikagyűrű viseletét? Nos, a válasz, mint sok más esetben, az ókori Egyiptomban keresendő, ahol a karikagyűrű nemcsak a jólét és a gazdagság szimbóluma volt, de a szerelmet is hivatott jelképezni. A karikagyűrű ősei papiruszból készültek, ám az emberek hamar rájöttek arra, hogy ennél jóval strapabíróbb anyagra lesz szükség.

A rómaiak, csakúgy mint a fáraók birodalmának népe, szintén előszeretettel hordták a szóban forgó gyűrűt, de már időtálló anyagból, aranyból készítették el és jelentős mennyiségű drágakővel ékesítették. Nem így a görögök! Az említett kultúra inkább a letisztult vonalak és formák híve volt, ami természetesen az ékszerkészítési szokásaikban is megmutatkozott.

A karikagyűrű története a kereszténység ideje alatt a görög mintát követte, az anyaghasználat tekintetében pedig a klasszikus arany dominált. A kelták kakukktojásnak számítanak a karikagyűrű kivitelezése terén, hiszen náluk nem számított ritkaságszámba a hajból készített ékszer sem. Bár ez utóbbi hagyomány talán ma már bizarrnak számít, viszont az üzenet, amit a hajból készített gyűrűk hordoztak értékes és szép is, ugyanis az egymás iránti teljes elhivatottságot, a mély tiszteltet és az örök szerelmet hivatott szimbolizálni.

Hol tartunk ma? Nos, a karikagyűrű manapság a szabadság és az önmegvalósítás jegyében bármilyen anyagú és formájú lehet. Persze az egykor divatos kivitelezési módok ma is hódítanak, ám rengeteg olyan innováció látott napvilágot, amelyeknek valóban csak a képzelet szabhat gátat.