Milyen sarokcsiszolót válasszunk?

sarokcsiszoló

Talán nincs is olyan ezermester, aki még ne fogott volna flexet a kezében a pályafutása során. Hogy miért? Azért, mert a sarokcsiszoló annyira sokoldalú eszköz, hogy csak egy svájci bicska veheti fel a versenyt ezzel a szerszámgéppel. Az átlagos felhasználás szempontjából elegendő a sarokcsiszolót választani.

Barkácsoláshoz ez is bőven elegendő. Viszont, ha nagy átmérővel rendelkező fémdarabokat, csöveket kell nap mint nap átvágnunk, akkor már a nagytestvérre lesz szükség. Kis és nagy flex között tehát a különbség a méretben és teljesítményben keresendő. A kétkezes változatokra rá lehet szerelni egy fazékfedő méretű tárcsát. Pontosabban a nagyobb típus 180-230 mm átmérőjű korongok befogadására alkalmas.

A kisebb, hagyományos sarokcsiszolót, általában 115 és 125 mm átmérőjű korongokkal szokás használni. Fém, fa, műanyag vágásához, csiszolásához, polírozásához egyaránt alkalmazható. A sarokcsiszolót lehet, de nem ajánlott egy kézzel használni. Nem hiába mellékelik a levehető fogantyút, ami biztonságos fogást eredményez. A vágókorong hatalmas sebességgel pörög és egy rossz mozdulatot követően elpattanhat. Ezért kötelező a védőfelszerelés viselése.

Mivel ilyen sokféle anyag megmunkálására alkalmas, ezért előnyös, hogyha egy állítható fordulatszámú modellt választunk. Ezzel sokkal precízebben dolgozhatunk. Nem minden esetben előnyös a magas fordulatszám, mivel attól függ, hogy milyen anyaggal dolgozunk. A kinti munkákhoz jól jön az akkus változat, mert így nem kell egy fix áramforrást keresnünk a sarokcsiszoló működtetéséhez. Tulajdonképpen bárhol használhatjuk a szerszámot, ami igen praktikus a nehezen elérhető helyeken.