MTB kerékpárok nehéz terepre

MTB kerékpárok

A hegyi terepen történő bringázás az egyik leggyorsabban növekvő szabadtéri tevékenység és az egyik legfiatalabb olimpiai sportág. A közúti és a közönséges városi modellekkel szemben, amelyek az elmúlt 50 évben nem mentek keresztül jelentős változásokon, az MTB kerékpár évről-évre javult és fejlődött.

A hegyi bicajok főbb jellemzői a széles abroncsok és a különleges geometriájú váz. Az MTB kerékpárok szélsőséges körülmények között is használhatóak, miközben a kényelemmel és az irányítás hatékonyságával szemben támasztott követelmények nem játszanak kevésbé fontos szerepet, mint a csökkentett súly.

Éppen ennek köszönhető részben, hogy a hidraulikus fékek, a lengéscsillapító villák és más új fejlesztések pontosan az MTB kerékpárok osztályában jelentkeztek. A bicikliknek két fő típusa van: a hardtail és a dupla felfüggesztéses.

Az első csoportba tartozó modelleknek nincs hátsó ülése és az egyenetlen terepen történő tekeréstől kezdve, a szlalomozáson át egészen az utcai versenyekig, minden feladathoz tökéletesen alkalmazkodnak. Merevek lehetnek, mivel nem rendelkeznek elülső lengéscsillapítóval.

A súly minimalizálása és a vezetési teljesítmény javítása érdekében, főleg alumíniumötvözetekből készülnek. A második kategóriába sorolt MTB kerékpárok elülső és hátsó lengéscsillapítóval egyaránt rendelkeznek. Ideálisak az egyenetlen terepre, mivel a lengéscsillapítók kiegyenlítik az ütések okozta remegést, ami javítja a bicikli kezelhetőségét és növeli a vezetési kényelmet.

Néha egy harmadik csoportról is beszélnek, amelyekbe a kényelmes MTB kerékpárok tartoznak. Ezeket nem nehéz teherrel és problémás körülmények közötti haladásra tervezték.