Olajfesték a profi festményekhez

olajfesték

Amikor festési projektekről van szó, feltételezheti, hogy mindössze egy érdekes árnyalatot kell kiválasztania a munka megkezdéséhez. Az igazság azonban az, hogy a megfelelő olajfesték kiválasztása ugyanolyan fontos. Az olajfesték a profi és még kezdő művészek körében is alapvető fontosságú, nyomós okok miatt.

Míg számos projektben az akrilfestéket részesítik előnyben, az olajalapú termékeknek még mindig megvannak a maga előnyeik. Az ilyen termékek természetes alkid- és lenmagolajokat tartalmaznak. Használatakor az olajfesték általában sima, fényes textúrát ad egy képnek, viszont eleve lassabban szárad, mint más típusú készítmények.

Ez több időt hagy a festett felületen lévő alap manipulálására, mielőtt az megszáradna, így simább és fényesebb felületet kaphat. Ennek ellenére szem előtt kell tartania, hogy a száradási sebességét olyan tényezők is meghatározzák, mint a használt készítmény minősége és a környezeti tényezők, például a hőmérséklet, valamint a szél.

Az olajfestékek kemény zománcot képeznek a felületen, ami lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a kopásnak, például foltoknak, karcolásoknak és ujjlenyomatoknak. Ennek megfelelően számíthat rá, hogy hosszabb ideig tartanak más típusú termékekhez képest. A redukciós technika használatakor vékony, világos és sötét rétegekkel, átlátszó festékekkel dolgoznak.

Ilyenkor két szín látható egyszerre, miközben a terméket általában oldószerrel hígítják. A sgraffito művészetében két vagy több réteget visznek fel, majd megtisztítják, hogy még élénkebb textúrát vagy kontúrokat kapjanak. Az impasto technika abból áll, hogy durva ecsetvonásokat visznek fel a vászonra festőkéssel vagy sörteecsettel, ami energiát és hihetetlen drámaiságot kölcsönöz a festményeknek.

Az olajfesték lényegében tehát egy vagy több pigment kötőanyaggal és hígítóval kombinálva. Az olaj hordozóként funkcionál a pigmentek megtartásához és felhordásához, míg a hígító megkönnyíti a festékek ecsettel történő felvitelét a felületekre. A lenmagolaj a legnépszerűbb ezekben a művészi festékekben.