Térkő gyomtalanítása házi fortélyokkal

térkő gyomtalanítása

Kertünk, udvarunk csak akkor szép és barátságos hely, ha tökéletesen rendben tartjuk úgy a növényeket, mint a térköves részeket. Ez viszonylag sok munkával jár, de az eredmény kárpótol mindenért bennünket. Időnként elengedhetetlen a térkő gyomtalanítása, mert azok a fránya gazszálak bizony hamar kinőnek a kövek között és nagyon csúnya, gondozatlan látványt nyújtanak.

Erre a célra léteznek a kereskedelemben különböző gyomirtók, amelyek kétségkívül hatékonyak, de sokan tartanak attól, hogy az azokban lévő toxikus, vegyszeres anyagok a kert más részeiben is kárt tesznek, így inkább lemondanak a használatukról. Hogyan történjen a térkő gyomtalanítása?

Nos, szerencsére van alternatíva, mert nagyon sok vegyszermentes házi praktika segítségével is felléphetünk hatékonyan a gyomok ellen. Például a szódabikarbóna a háztartásban és a kertben is valódi csodaszer. Ha közvetlenül rászórjuk, akkor elpusztítja a gyomnövényt, ha pedig a térkő réseibe tesszük, megakadályozza a gazok előbújását.

De a térkő gyomtalanítása történhet ecettel is, aminek szintén kiváló gyomirtó hatása van. Ha 10-20%-os ecetből közvetlenül a gazra permetezünk, akkor ki is irtottuk azt. Persze vigyázni kell, nehogy a haszonnövényre vagy virágra is kerüljön a permetből! A térkő gyomtalanítása továbbá kivitelezhető só felhasználásával is, amit a gyomok gyökerére szórhatunk, de oldat is készíthető belőle.

Ha nagyon gyorsan akarunk cselekedni, akkor a forró víz lehet a segítségünkre. Ez már önmagában is alkalmas a térkő gyomtalanítása céljából, de azért célszerű egy kevés sót vagy ecetet is beletenni. Tehát házi fortélyokkal is megoldható a gazok eltávolítása, illetve megelőzhető a megjelenésük.