A reggeli futás felüdíti a testet-lelket

reggeli futás

Van, aki egy csésze kávéra esküszik, míg mások inkább egy aktívabb, testet és lelket felemelő mozgásformával nyitják a napot. A reggeli futás nem csupán rendkívül hatékony módja a zsírégetésnek, de a test oxigénellátását, immunrendszerünk erősödését is eredményezi, ráadásul a rendszeres reggeli futás napi rutinná válásának hatására sokkal fittebbnek és frissebbnek fogjuk érezni magunkat az előttünk álló nap leküzdése során. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a rendszeres reggeli futás stresszoldó hatású, ráadásul endorfint, azaz boldogsághormont termel a szervezetünk, tehát igazoltan boldogabban kezdi ily módon napját. Ha Ön is kedvet kapott arra, hogy napjait egy üdítő reggeli futással indítsa, érdemes figyelembe vennie pár aranyszabályt. Ha az ébresztő mozgás elsődleges célja a fogyás, vagyis a zsírégetés, ildomos éhgyomorral nekivágnia a reggeli futás megkezdéséhez, mivel így a szervezetünk az eltartalékolt zsírszövetekből próbálja pótolni a futáshoz szükséges energiát. Az is kimutatott tény, hogy a reggeli mozgás sokkal hatékonyabb, mint a későbbi órákra ütemezett edzések a fogyásunk szempontjából. Amennyiben nem kívánja üres gyomorral megkezdeni a napjait, érdemes fehérjében gazdag, könnyű és tápláló reggelit választania, ami segíti az izmok hatékony fejlődését.

Zsírégetés változatos módon – fartlek futás

Ugyanazokat a köröket róni újra és újra, rövid időn belül egyhangúvá válhat. Másrészt, a szervezetünk is elkezd alkalmazkodni az edzés intenzitásához és egy idő után úgy találhatjuk, hogy csökkenni kezdett az addig megszokott hatékonyság a fejlődést illetően. A fartlek futás a változatosságra épít, éppen ezért számít megunhatatlannak azoknak, akik a mozgás ezen formáját részesítik előnyben. A fartlek futáshoz sem kell több, mint az egyszerű kocogáshoz, futáshoz, csupán mi maguk szabhatjuk meg, hogy az adott szakaszon belül milyen intenzitással tesszük meg a részeket. Persze ebben az esetben is mint mindig, fontos a bemelegítéssel kezdeni, majd jöhet egy laza felvezetés, amit követhet egy rövid, de annál gyorsabb sprint, majd ismét egy lassú szakasz, esetleg séta, majd ismét sprint. Ha szerencsénk van, akkor kihasználhatjuk a domborzat nyújtotta lehetőségeket. A fartlek futás edzéstervünkbe belekalkulálhatjuk a dombos, lejtős részeket is. A folyamatos váltakozással elsajátítható a megfelelő légzéstechnika, mivel az aerob edzés elemeire épít. A különböző intenzitás elősegíti a hatékonyabb zsírégetést. Bár a fartlek futás hasonló az intervall edzéshez, annál sokkal változatosabb, mert vegyíti a gyaloglást, a sprintet, a kocogást stb.

Praktikák az izomláz enyhítése érdekében

Ennyi szaladgálás után nem meglepő, hogyha fájó vádlikkal, combokkal ébredünk. Főleg kezdetben fogunk szenvedni az izomláz hatásától, elvégre a szenvedés arra utal, hogy előző nap valamit jól csináltunk. Az izomláz az izomrostok mikroszkopikus sérülései miatt alakul ki. Minél többet edzünk, annál erősebbé válnak az izmaink, ami az izomláz enyhítése szempontjából előnyös. Vannak bizonyos módszerek, amikkel enyhíthető a kezdeti fájdalom, ami sajnos sokakat eltántorít az edzés folytatásától. Ilyen például a keserűsóval dúsított fürdővíz, aminek izomlazító hatása van. A benne lévő magnézium miatt kivonja a folyadékot a szövetekből, amitől csökken a duzzanat. Használhatunk magnéziumot is, amivel masszírozhatjuk a fájó pontokat. A hideg-meleg borogatás is segít elviselhetőbbé tenni az izomláz okozta kínokat. Nem véletlenül alkalmazzák az élsportólók is ezt a módszert a pályafutásuk során. Ellentmondásosnak tűnhet, hogy tovább mozogjunk az izomlázzal, viszont a tétlenség izommerevséghez vezet. Ha nem is megerőltető formában, de néhány nyújtó gyakorlat szintén segít az izomláz enyhítése érdekében. Ne felejtsünk el hidratálni, mert edzés során sok folyadék kiürül a szervezetből, ami növelheti az izomláz mértékét.

Hasznos a megfelelő futás edzésterv kezdőknek

Főleg akkor, ha mindeddig ülő életmódot folytattunk. Csak úgy belecsapni a lecsóba, minden felkészülés nélkül, elég nagy felelőtlenség és könnyen sérüléshez vezethet. Nem véletlenül állnak sokan könnyelműen ehhez az edzésformához, pedig a futás edzésterv kezdőknek hasznos. Nemcsak az amatőr futók, de értelemszerűen a profi sportolók is szigorú edzésterv szerint tartják szinten, illetve fejlesztik a teljesítményüket. Egyszerűen kialakítható egy megfelelő futás edzésterv kezdőknek, ami hatékonyságot és biztonságot eredményez. Amennyiben további érdekes információkat szeretne begyűjteni, látogasson el a sporttipp.hu oldalra, ahol részletes, izgalmas ismertetőt, tájékoztatást kaphat, illetve irányadó jó tanácsokkal vértezheti fel magát!