A vörös hajópadló természetesen időtálló

vörösfenyő hajópadló

Ha a padlóburkolatok széles választékában igazán igényes és strapabíró megoldást keresünk, kitűnő választás lehet a hajópadló. Ez a melegburkolat az alkalmazását tekintve igen előnyös lehet a strapabíró, szilárd felülete, a könnyű tisztán tarthatósága és az esztétikus, meleg hatást keltő kinézete miatt.

Egyik fajtája a vörösfenyő hajópadló, ami a leginkább keresettek közé tartozik a kedvező ára és a kitűnő tulajdonságai miatt. A szilárdsága ellenére kellemes tapintású, azonban a vörösfenyő hajópadló esetében gondolni kell arra, hogy hő hatására gyantát bocsáthat ki, továbbá a mechanikai igénybevétel következtében megkarcolódhat, megsérülhet.

A vörösfenyő hajópadló felületi kezelése lehet lakkozás vagy festés, mindkét esetben szükséges, hogy a műveletet bizonyos időközönként megismételjük. A hajópadló valódi fából készül ennek következtében a természetes és hangulatos megjelenést kölcsönöz az adott helyiségnek.

Többféle fából is készülhet ilyen burkolat, a leginkább elterjedt a fenyő, de létezik cseresznye vagy akár tölgy hajópadló is.  A tölgy hajópadló óriási előnye, hogy kényelmes a felületén való járás, és a rugalmasságából adódóan elnyeli az ütődéseket. Jó hő- és hangszigetelő tulajdonsággal bír, ami tovább fokozható azzal, ha lerakás előtt vékony hangszigetelő réteget helyezünk el alatta.

Annak ellenére, hogy a tölgy hajópadló felülete tartós és ellenálló, rendszeres karbantartást igényel, amely a tisztításon kívül időnként megismételt csiszolást és lakkozást, festést jelent. A kellemes, meleg tapintású természetes fa anyagok burkolatként is egyre népszerűbbek az építkezők, felújítók körében.

A fa parketta sem megy ki a divatból, sőt, egyre többen alkalmazzák az előnyös tulajdonságai miatt. Ahhoz azonban, hogy a fa parketta sokáig megőrizhesse szépségét, fontos a megfelelő ápolás és felületkezelés mellett, az optimális környezet fenntartása is.

Ez pedig nem mást foglal magába, mint a megfelelő hőmérséklet és páratartalom kialakítását, hiszen ezek hatással vannak a természetes fából készült burkolatok, így a fa parketta élettartamára is. A mindennapi tisztítás során érdemes előtérbe helyezni a fa parketta száraz portalanítását, a nedves felmosást. A vegyszerekkel történő tisztítást azonban ajánlott mellőzni, mert kárt tehetnek a fa parketta felületében.

Vizes helységek, fürdő, konyha felújítása esetén a legfőbb problémát a régi burkolat lebontásával járó felfordulás okozza. Senkinek sem hiányzik a zaj, por és a napokig használhatatlan helyiségek, amiknek a nélkülözése nem kis gonddal jár, ha a felújítás hosszabb ideig elhúzódik. Szerencsére egyre inkább elterjedtek manapság az olyan alternatív burkolási megoldások, amikkel elkerülhetők ezek a problémák.

A vynil és vízálló falburkoló panelek széles választéka gondoskodik az egyedi megoldások megvalósításáról, amik ugyanolyan ellenállók és stílusosak lehetnek, mint a csempe burkolatok, ezen túl a melegburkolat, fa, beton hatás is elérhető általuk. A vízálló falburkoló panelek telepítése egyszerű, nem kíván különösebb szakértelmet.