Milyen az ideális fürdőszoba fűtés?

fürdőszoba fűtés

Mint ahogy a lakás minden helyiségében, úgy a fürdőben is elengedhetetlen optimális hőmérsékletének kialakítása a maximális komfortérzet érdekében. Az ideális fürdőszoba fűtés megtervezése az olyan családok esetében különösen fontos lehet, ahol például kisgyerekek is vannak.

Ilyen esetben előfordul, hogy a szokásosnál melegebb hőmérséklet az igény, így ennek megfelelő kell legyen a fürdőszoba fűtés kialakítása. A legideálisabb a fürdőben a padlófűtés, de ez csak nagyobb felújítások alkalmával, építkezés esetén kivitelezhető, utólag nem beépíthető.

A különféle elektromos fűtési megoldások azonban tökéletes opciót jelenthetnek, amennyiben a fürdőszoba fűtés felújítása történik. A fürdő gyors kifűtéséhez legjobb megoldás a ventilátoros fűtőtestek használata.

Ugyanakkor manapság a drasztikusan megváltozott időjárási viszonyokhoz igazodva nemcsak a fűtést, de a hűtést is meg kell oldani a komfortos életkörülmények biztosításának érdekében. A klímaberendezések azon túl, hogy elviselhetővé teszik a hosszú forró nyári hónapokat, légtisztításra és fűtésre egyaránt alkalmasak lehetnek.

Amennyiben klíma telepítésére szánjuk rá magunkat, mindenképp érdemes szakember segítségét igénybe venni mind a kiválasztás, mind a beszerelés terén. A berendezés hosszú, problémamentes működéséhez pedig elengedhetetlen a rendszeres klíma karbantartás is.

A gyártók sokszor a garancia érvényesítését is a rendszeres klíma karbantartás elvégzéséhez kötik. A szakemberek a klíma karbantartás során fertőtlenítik a berendezés alkatrészeit és ellenőrzik a csatlakozókat, szűrőket.

A manapság oly kedvelt építészeti megoldásnak, az amerikai konyhás kialakításnak köszönhetően gyakran merül fel az a probléma, hogy főzés során az egész lakást belengi a pára és az ételszag. Megoldás lehet a problémára a filteres páraelszívó, ami a kellemetlen szagokon kívül, a felesleges nedvességet is megköti a levegőből.

A főzőlap fölé szerelhető filteres páraelszívó kapható beépíthető, illetve különálló változatban. A páraelszívó ideálisabb és hatékonyabb változata a kéménybe vagy külső térbe vezeti a párát, azonban, ha erre nincs lehetőség, az aktív szénszűrős megoldás is alkalmazható. A filteres páraelszívó a belső szénszűrőn keresztül szűri meg a beszívott levegőt, ezáltal azonban a szagokat nem képes olyan hatékonyan megszűrni, de a zsíros lerakódásokat kiválóan megakadályozza.

A manapság rekordokat döntő energiaárak egyre több ingatlantulajdonost arra ösztökélnek, hogy a lehető legalacsonyabbra próbálják leszorítani az energiafogyasztást. Hazánkban a legnépszerűbb fűtés rendszerek közé tartozik a gázkazán, az elektromos fűtőberendezések, a hőszivattyús rendszerek és a szilárd tüzelésű, hagyományos szerkezetek.

Azt, hogy egy ingatlanban a fűtési rendszerek melyik változatát válasszuk, az ingatlan paraméterein kívül az egyedi igények is nagyban meghatározzák. A megfelelően kiválasztott kondenzációs gázkazán rendkívül költséghatékony megoldásnak mondható. Akinek a környezet védelme is fontos szempont, annak a fűtés rendszerek közül a hőszivattyús megoldás az ideális választás. Az elektromos fűtési megoldások inkább kisebb lakásokban ideálisak.