Egyre gyakrabban keresett anyag a vatelin

vatelin

A modern kor technikai fejlődése révén olyan speciális anyagokat hoztak létre a kutatók, amelyek rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak. Máris itt van a töltőflíz, vagy közismertebb nevén vatelin. A poliészterből magas hőkezelésen létrehozott kis szálak nem olyan túl régen robbantak be a köztudatba. Lényegük, hogy hihetetlenül jó hőmegtartó képességük van, ezért kiváló bélésnek számítanak.

Amire eddig a tollakat és a pamutot, esetenként gyapjút használták, azt teljesen felváltotta a vatelin alkalmazása. Az allergiások végre fellélegezhetnek, mert nem kell a tollak miatt szenvedniük. A poratkák sem fognak beleköltözni, valamint a tisztítása egyszerű, hiszen gyorsan szárad és nem hajlamos a gyűrődésre. Megéri kihasználni az előnyeit, ugyanis azzal mindenki jól jár. Nincs több didergés a hideg hónapokban, mert bebújni egy bélelt paplan alá mindig öröm lesz.

A poliészter rendkívül sokoldalú

A kémia területén történő fejlődésnek hála, a szakemberek rájöttek miként alkothatnak meg olyan anyagokat, amiket a természet nem nagyon tud. A poliészter eredetileg kőolajból készül, de alig hinnénk el, hogy mennyire sok területen alkalmazzák. Az alapvetően sötét színű, ragacsos anyagból teljesen áttetsző, finom szerkezetű termékeket hozhatnak létre, amilyen a PET palack.

Ha a lakásból hirtelen ki kellene mindent pakolni, amiben van poliészter, akkor nagyon meglepődnénk, hiszen jóformán minden szövet tartalmaz már több-kevesebb mennyiséget és számos használati tárgy borítása szintén ez. Ugyanakkor következetesen kell használni, valamint nem szabad a természetben szétszórni.

Már mindent elborít a nejlon

A harisnyák eredeti anyaga annyira ellenálló volt kezdetekben, hogy a hadászat területén is nagy örömmel alkalmazták. Hogy lehet akkor, hogy a nejlon manapság már olyan könnyen szakad, így állandóan pótolni kell? Ennek egyértelműen a fogyasztói társadalmi berendezkedés az oka. Gondoljunk bele abba, hogy a strapabíró szálakból készült termékek, ha nem kopnának el gyorsan, akkor ki vásárolna másikat?

Valószínűleg csak kevesen, de így nem nő a haszon. A nejlon a harisnyán túl, főként szatyrok formájában ismert, amikkel sajnos már tele van minden. Kevés olyan folyó, tó, erdő található, ahol ne lenne több-kevesebb elszórt zacskó, ami viszont a kellemetlen látványon túl, más téren is terhet jelent a környezetnek.

Sok előnnyel bírnak a poliamid szálak

A vegyipar révén olyan egyedi termékekkel gazdagodott a világ, mint a poliamid. Ezek a molekulák szorosan egymásba kapaszkodó láncokat alkotnak és a műszálak alapjait képezik. Bár léteznek természetes formában is, de a textiliparban a mesterséges anyagokat használják, gyakran egyéb komponensek házasításában, amivel sikeresen feljavítják az eredeti tulajdonságokat.

A technológia óriási ütemben fejlődik és szinte már mindenhol jelen van a poliamid. Különféle ruhadarabok készülnek belőle. Bár a mechanikai hatásokat különösen jól viseli, de a magas hőmérsékletnek kitéve könnyen lágyul. Valódi ellensége az erős ultraviola sugárzás. Selymes és lágy tapintású textúrát alkot, valódi főnyeremény.