Az ingatlan értékbecslés szempontjai a szakértő szemével

ingatlan értékbecslés szempontjai

Egy lakás vagy családi ház pénzbéli értékének meghatározása szinte minden esetben előfeltétele a hiteligénylésnek. Amint tudjuk, az összeg megítéléséhez minden lakóingatlant be kell jegyeztetni fedezetként. Az értékelés lehetőséget ad a banknak a hitel kibocsátásával kapcsolatos kockázatok elemzésére. Ilyenkor egy szakértő az ingatlan értékbecslés szempontjai szerint értékelő jelentést készít, ami alapján a pénzintézmény egy meghatározott összeget bocsát az igénylő rendelkezésére.

Az ingatlan értékbecslés szempontjainak nemcsak akkor van jelentőségük, amikor azt jogszabályok vagy bizonyos határozatok és követelmények előírják. Például ingatlanvásárláskor is fordulhatunk szakértőkhöz, hogy felbecsüljék a felújításhoz és a fejlesztésekhez szükséges jövőbeni költségeket. Ez a kérdés nagyon releváns azok körében, akik jövőbeni bérbeadás céljából vásárolnak lakást. Hogy pontosan melyek az ingatlan értékbecslés szempontjai? Valójában az értékelés sok tényezőtől függ, de létezik egy általánosan elfogadott lista. Az értékelés során a legfontosabb mutatók közé tartozik az épület típusa. Itt figyelembe veszik az anyagokat, amelyekből az épület készül, az emeletek számát és az elrendezés egyediségét. Szintén meghatározó tényező az elhelyezkedés is.

Itt számításba veszik az ingatlan távolságát a központtól, az üzletektől, a parkoktól, az iskoláktól és elemzik azokat az objektumokat, amelyek ugyanazon a területen helyezkednek el. Az ingatlan értékbecslés szempontjai között az emelet is hangsúlyos mutató, amelyiken a lakás található, ugyanis az első és az utolsó emeleten található objektumokra mindig kisebb kereslet mutatkozik.