Bikázás lépésről lépésre

bikázás

Régebbi akkumulátornál nagyobb eséllyel fordul elő, hogy a legváratlanabb időben lemerül, éppen akkor, amikor nagyon sietünk valahová. A bosszúság mellett, taxit kell hívnunk, esetleg egy szomszédot, barátot megkérni, hogy szállítson el a célunkhoz. Ha van még egy kevés időnk, a bikázás megoldást jelenthet, így pár perc alatt újra el fog indulni az autó. Ehhez természetesen szükség lesz egy másik autóra vagy külső önálló akkumulátorra, esetleg egy direkt erre a célra kialakított bikázó készülékre.

De figyelem! Nem mindegy, hogy milyen eszközzel és milyen sorrendben történik a bikázás! Mindenképpen célszerű tájékozódni erről a folyamatról, ha nem szeretnénk tönkretenni az autó vezérlőegységét. A szükséges információk megismerhetőek a villamautonyitas.hu weboldalon is, ahol megtudjuk, hogy mire kell figyeljünk bikázás esetén.

Rendkívül lényeges, hogy megfelelő vastagságú bikázó kábellel végezzük a műveletet. A benzinkutaknál kapható modellek általában alkalmatlanok erre a feladatra. A csipeszeknél a rézkábel minimum fél cm vastag kell legyen. A weboldalon lépésről lépésre le van írva a bikázás menete, amit tanácsos feltétlenül betartani. Ellenkező esetben nemhogy jó eredményt nem érünk el, de tönkretehetjük a saját autónkat is.

Persze ezekre a leírásokra csak az első néhány alkalomkor van szükség, aztán már úgy fog menni a bikázás, akár a karikacsapás. Viszont egy-két alkalom után, amikor lemerül az akkumulátor, a legtöbb autótulajdonos újat vásárol, amivel szerencsés esetben évekig semmi gondja nem lesz. A bikázás sorrendjét akkor is jó észben tartani, hiszen például télen, a nagy hidegben szükség lehet rá.