Mikor válik szükségessé a nyílászáró csere?

nyílászáró csere

Egy ingatlan komplett felújítása során szóba jöhet az ajtók, ablakok cseréje is. Ez abban az esetben különösen indokolt, ha a régi, elhasználódott nyílászárók már nem javíthatók vagy felújíthatók. Egyéb esetben is dönthetünk a nyílászáró csere mellett, ha például a rezsizsámla megemelkedése mögött az ablakok résein kiszökő meleg állhat.

Ilyenkor érdemes a komplett nyílászáró csere mellett dönteni, ugyanis jelentős energiát spórolhatunk meg, és a befektetés hamar megtérül. A nyílászáró csere attól függetlenül, hogy hány ajtóról, ablakról van szó, ajánlott, hogy szakember közreműködésével történjen. A hozzáértő szakik ugyanis pontosan, precízen végzik a munkájukat, arról nem is beszélve, hogy ismerik a nyílászáró csere minden csínját-bínját, apró részletét.

A megfelelő bejárati ajtó megválasztása összetett kérdés, ugyanis amellett, hogy ez a nyílászáró komoly biztonsági funkciót lát el, az esztétikai megjelenése sem elhanyagolható. Az anyagát tekintve lehet fa, műanyag, alumínium és acél biztonsági bejárati ajtó. A választást az egyedi igények befolyásolják, fontos, hogy passzoljon az ingatlanunkhoz a kiválasztott bejárati ajtó.

Az acél biztonsági bejárati ajtó a legmasszívabb, rendkívül tartós és tűzálló, hang- és hőszigetelés terén azonban nem túl jól teljesít. Ha mégis az acél biztonsági bejárati ajtó mellett tesszük le a voksunkat, a kombinált anyagú, faborítással rendelkező típusok már tökéletesen megfelelnek eme követelménynek is, és garantáltan hosszú időn keresztül látják el a funkciójukat.

Az ingatlanunk nyílászáróinak megtervezésekor számtalan variáció közül választhatunk. Vannak olyan esetek, amikor a lakás adottságai, például a szűkösebb tér indokolja, hogy a választás a lehető legpraktikusabb megoldásra essen. A fal előtt és a falban futó tolóajtó ilyen esetekben is tökéletes alternatíva lehet, arról nem is beszélve, hogy ezen kívül is számtalan lehetőséget rejt az alkalmazási területe.

A falban futó tolóajtó, mivel a térből nem vesz el semmi helyet, kisebb gardróbok, tárolók esetén lehet jó megoldás, de térelválasztóként vagy mozgófalként is kitűnő szolgálatot tehet, ami mögé esetenként elrejthetők bizonyos tárgyak. Érdemes figyelembe venni, hogy a falban futó tolóajtó hangszigetelése elmarad a hagyományos nyíló ajtóéhoz képest.

Manapság a régi, jól bevált sötétítő függönyök kora leáldozóban van. A helyüket felváltották a modern és praktikus árnyékolástechnikai eszközök, a redőnyök. Minden ablakra, sőt, erkély- és terasztajtóra tökéletes választást jelentenek, és nemcsak a hőszigetelésben és a tűző napsütés kizárásában jeleskednek, de biztonsági szempontból is sokat nyújthatnak.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy szükségessé válik a redőny javítása, mert a mindennapi rendszeres használat következtében a legjobb minőségű típusok esetében is bekövetkezhet kisebb-nagyobb meghibásodás. A redőny javítása ajánlott, hogy szakember keze által történjen, ugyanis hozzá nem értő által végzett redőny javítása akár nagyobb problémát is okozhat. A redőnyszerelő a helyszíni felmérést követően dönti el, hogy lehetséges-e a redőny javítása, vagy csere szükséges.