Mit takar pontosan a napelem szaldó elszámolás?

napelem szaldó elszámolás

A napelemes rendszerek felhasználása kétségtelenül számtalan pozitív hozadékkal jár. Viszont ezekért cserébe, felhasználóként nekünk is van némi kötelezettségünk. Tökéletes példa erre a napelem szaldó elszámolás. Jó, ha már előre tudjuk, hogy nem valamilyen bonyolult, érthetetlen dologról van szó. A szaldó tulajdonképpen egyenleget jelent.

A napelem szaldó elszámolás keretén belül, napelemes rendszer tulajdonosként az áramszolgáltatóval kell rendeznünk azt a különbözetet, ami a megtermelt és a ténylegesen elfogyasztott energia között van. Ez lényegében egy nagyon kellemes, pozitív teendő a felhasználó szempontjából. Fontos ugyanis tudni, hogy ideális körülmények között, a napelemek jóval több energiát termelnek, mint amit a háztartás igényel.

Ez a plusz mennyiség felkerül a hálózatra, majd onnan a kevésbé napos időszakokban előhívható. A napelem szaldó elszámolás ennek a különbözetnek a pontos körvonalazását teszi lehetővé. Legalábbis eddig így volt, egy új törvény miatt azonban idén úgy tűnik, minden borul, ami eddig igaz volt a napelem szaldó elszámolással kapcsolatban. Lássuk, mik az aktuális hírek a témában!

2024 – a napelem szaldó elszámolás vége?

Sajnos igaz a hír: a szaldó elszámolás 2024 elején megszűnik, de mindazonáltal, a pontos helyettesítő elszámolási forma még nem körvonalazódott 100%-ban (ez a bruttó elszámolás). Azok a szerencsés, jobban mondva, előrelátó személyek, akik még a tavalyi év vége előtt (december 31-e előtt) elindították a napelem telepítésére vonatkozó folyamatokat, még élhetnek a napelem szaldó elszámolás lehetőségével.

Napelem szaldó elszámolás – sokakat elkeserít a megszűnése

Értető okokból, sokakat aggodalommal tölt el a szaldó elszámolás megszűnése, sőt, a gyakorlatban azt tapasztaljuk, a szóban forgó költségmegtérítési lehetőség visszavonása azokat is eltántorítja a komoly terveiktől, akik korábban mindenképpen szerettek volna bizalmat szavazni a napelemes rendszer telepítésének. De vajon jól tesszük-e, ha meghatározatlan időre felfüggesztjük, sőt, lemondunk a tervünkről? Mindent összevetve, a válasz egyértelmű: nem! A napelemes rendszerek, szaldó elszámolás ide vagy oda, továbbra is a fenntartható, zöld jövő alappillérének számítanak!

Megéri-e napelemet telepíttetni 2024-ben?

A hálózatra csatlakoztatás felfüggesztése és a szaldó elszámolás megszűnése tehát érthető módon, komoly aggodalomra adott okot a magyar közéletben, akár a magánszemélyek, akár a kisebb- nagyobb vállalkozások vonatkozásában. Nos, nem mehetünk el a tény mellett, miszerint az energiaárak emelkedése továbbra is fennáll, és ha hihetünk az előrejelzéseknek, továbbra is felfelé ívelő tendenciát mutatnak majd e költségek. A villamos energia nem lesz olcsóbb, amiből logikusan az következik, hogy bizony idén is, a szaldó megszüntetése után is érdemes napelemes rendszer telepítésében gondolkodni. A napelemes beruházás gyors megtérülése továbbra is adott, éppen úgy, mint korábban.

Szaldó és visszatáplálás nélkül is megéri napelemet telepíttetni, a megtérülés ugyanis előre kalkulálható. A napelemes rendszerek telepítése továbbra is remek befektetést jelent a jövő energiamegtakarítása és a rezsiköltségek csökkentése érdekében. A 2024-es változásokhoz való alkalmazkodás és a napenergia hatékony kihasználása biztosítja a beruházás hosszú távú előnyeit.

Bízzuk profikra a továbbiakat!

Persze ahhoz, hogy a napelemes rendszer valóban „meghálálja” a bizalmunkat, a telepítéshez kizárólag kifogástalan renoméval rendelkező csapatot érdemes megbízni. A tapasztalat azt mutatja, a Tiszta Energiák profi csapatában nem fogunk csalódni, mivel komoly szakértelem, precíz munkavégzés, remek ügyfélszolgálat jellemzi a szakértői gárdát, a napelemes rendszerek széles spektrumot bejáró felhozataláról már nem is beszélve.

Érdemes egy pillantást vetni a csapat online kalkulátorára is. Néhány alapvető adat megadásával a program pár másodperc alatt kiszámolja a várható költségeket és a megtérülésre vonatkozó hasznos információkat is. A további részletekre a közösen egyeztetett helyszíni szemlén kaphatnak világos, érthető válaszokat az érdeklődők.